ترکیب پوکه و سیمان
یکی از کاربردهای پوکه معدنی استفاده پوکه معدنی در ساخت و تهیه بتن است. در این مقاله قصد داریم به تاثیر ترکیب پوکه و سیمان در بالا بردن مقاومت و استحکام مصالح و سازه های ساختمانی بپردازیم.
پوکه معدنی چیست؟
پوکه معدنی نوعی سنگ متخلخل آتشفشانی است که در گروه سنگهای آذرین قرار دارد. این سنگ هنگامی که آتشفشان فعالیت می کند و مواد خارج شده از آن سرد می شوند، پدید میآید. پوکه معدنی از مواد کمیاب سیلیکاتی تشکیل شده است و از وزن بسیار کمی برخوردار است.
تاثیر پوکه معدنی بر مقاومت بتن
پوکه معدنی برخلاف وزن بسیار کمی که دارد از مقاومت بسیار بالایی برخوردار است و جزو مقاوم ترین مصالح ساختمانی است که در برابر هیچ ضربه ای شکسته نمی شود و سالیان طولانی همانند روز اول باقی می ماند .
پوکه معدنی در ترکیب شدن با هر مواد و مصالح ساختمانی نتیجه بسیار مطلوبی می دهد و غیر قابل حل شدن با آب و یا مواد دیگر است و به همان شکل اول در مخلوط با هر چیزی باقی می ماند و شکل اصلی و اولیه خود را حفظ می کند تاثیر پوکه معدنی در مقاومت بتن سبب ایجاد فضایی ایمن تر می شود هم سبک تر است هم مقاوم تر.
در چند سال پیش در تهیه و ساخت بتن از سنگدانه های معمولی استفاده می شد که از وزن سنگینی برخوردار بودند و جابجایی آنها مشکل بود و توانایی مقاومتی خوبی نداشته و تنها موجب بالا رفتن وزن ساختمان می شدند. بعد ها مهندسان معدن و عمران به ساخت ملات پوکه ای دست یافتند و به جای سنگدانه از پوکه معدنی استفاده کردند.
سبک دانه پوکه معدنی موجب کاسته شدن وزن بتن شد و به دلیل داشتن قدرت بالا ، قدرت بتن را نیز در برابر ضربه و آتش سوزی افزایش داد و سبب می شود تاثیر پوکه معدنی در مقاومت بتن مثبت تلقی شود. همچنین پوکه معدنی میزان چسبندگی بتن را با مصالح ساختمانی افزایش داد و موجب شد تا مورد استقبال همگان قرار بگیرد و همه در تهیه و ساخت بتن بجای استفاده از سبکدانه های سبک و شکننده به پوکه معدنی روی بیاورند. در ادامه قصد داریم مراحل ساخت آجر را بررسی کنیم.
مراحل ساخت آجر
تهیه و ساخت آجر طی مراحل و روش های زیر انجام می گیرد.
آماده سازی خاک رس: خاک رس برای ساخت آجر به روش دستی یا با ماشین بر داشت و با کامیون یا تسمه نقاله به کارخانه آجر پزی منتقل می شود.
مناسب سازی خاک جهت بهره برداری و استفاده: کلوخه های بزرگ با سنگ شکن شکسته شده و به وسیله تسمه نقاله به محل مورد نظر منتقل می شود. جدا سازی مواد نباتی و دانه های درشت خاک صورت می گیرد و مواد لازم برای تهیه گل مهیا می شود.
آماده کردن گل و قالب گیری خشت
الف_ خشت زنی و آماده کردن گل: هدف از تهیه کردن گل به دست آوردن گلی مناسب، یک دست و بدون کلوخه و مواد اضافی خارجی است. در راه و روش قدیمی و سنتی بعد از سرند کردن و یک دست سازی خاک آخوره ای می سازند و مقدار آبی با حدود ۳۰ الی ۳۵ درصد از وزن خاک به آن اضافه می شود. سپس گل را ورز می دهند تا حالت خمیری به خود بگیرد و مقداری چسبنده باشد و بدون این که فشارزیادی نیاز باشد، گل در قالب ریخته می شود و با فشار دست خشت زنی انجام می گیرد.
به دلیل اینکه در این روش خشتزنی با دست صورت می گیرد گاهی مواقع جهت آسودگی در قالب گیری میزان آب افزوده شده تا دو برابر افزایش می یابد. آجری که به این صورت تهیه می شود سبک و پوک است. آجر فشاری یا گری نام این نوع آجر است. پیشنهاد می شود به جای آجر از بلوکی که در ساخت پوکه معدنی استفاده شده هم به کار گرفته شود.
برای خشت زنی با دست از انواع قالب های زیر می توان استفاده کرد:
-قلب چهارتایی خشتزنی
-کلاف قالب (کشیده) بدون ته
-قالب جفتی (خشتی) ایرانی
-کلاف قالب تکی مربع (خشتی) بدون ته
خشتزنی در کارخانه
بهطورکلی سه روش کارخانه ای برای قالب گیری گل و خشت زنی هست:
خمیری شکل یا روش گل نرم:
در این روش آب به میزان ۲۰ الی ۳۰ درصد وزن خاک به آن اضافه می شود. خمیر گل از میان ماشین مکنده ای به شکل چرخ گوشت که نام دارد عبور داده می شود و سپس هوا زدایی می شود. بعد از هوا زدایی خمیر با سیم بریده می شود. بعد از اینکه خشت تهیه شد به دستگاه خشککن انتقال داده می شود.
گل سفت:
در تهیه گل سفت حدود ۲۵_۲۰ درصد وزن خاک به آن آب افزوده می شود. ما بقی مراحل تهیه این نوع گل نیز مانند گل نرم است، فقط فرق بین این دو به دلیل استفاده از آب کمتر آجر ساخته شده مقاومت بیشتری دارد.
پرس کردن خاک نیمهخشک :
ابتدا در حدود ۸_۱۰ درصد وزن خاک به آن اضافه می شود تا دانه های موجود مرطوب شوند. بعد از مرطوب کردن خاک فشاری با تقریب ۸۰ کیلوگرم بر سانتیمتر مربع توسط دستگاه پرس بر آن وارد میشود و خشت به وجود میآید. در این مرحله دیگری نیازی به خشککردن خشت مد نظر نیست. در ساخت سازه های آجری هم پیشنها د می شود از بتن پوکه استفاده شود چون تاثیر پوکه معدنی در مقاومت بتن بالاست.
خشک کردن خشت نیز به رو ش های مختلفی انجام می گیرد که عبارتند از:
* قرار گیری خشت در هوای آزاد به مدت ۱۳_۱۵ روز جهت خشک شدن آجر.
*بهره گیری از کوره حلقه ای شکل و قرار دادن خشت در اتاقک های کوره یا بام آن برای پختن و از خامی در آوردن .
* استفاده از گرم خانه (اتاق گرم) : اتاقی بلند و باریکی که از پایین آن هوای داغ رد و بدل می شود و سبب می شود که رطوبت فضا نیز از سمت بالای اتاق مکیده شود.
بهره گیری از تونل گرم :
در این مکان خشت ها روی واگن قرار می گیرند و از یک سو هوای گرم وارد تونل می شوند. در پایان کار که خشت ها به انتهای تونل می رسند رطوبت خود را از دست می دهند.
بعد از خشک کردن خشت برای تهیه آجر لعاب دار به آن لعاب می دهند. در حین پخت آجر لعاب هم می پزد. لعاب هایی که دمای پختن کمتری نسبت به آجر نیاز دارند می توان بعد از ساخت آجر انجام داد.
تهیه آجر یا به عبارتی آجر پزی:
بعد از خشک شدن خشت ها در کوره چیده می شوند . نحوه چینش خشت ها باید به گونه ای باشد که گاز های داغ و شعله با به راحتی بتوانند از میان آن ها عبور کنند. آجر پزی یعنی گرما دادن به آجر به شکلی که آب تبلور خاک رس بپرد و دانه های خاک به خوبی به هم بچسبند و جسم سختی به وجود آورند.
درجه ای که برای پخت آجر استفاده می شود تقریبا از ۸۰۰ تا ۱۲۰۰ درجه سانتی گراد می باشد و مدت پخت با توجه به نوع کوره و نحوه رساندن حرارت به خشت ها از یک الی هفت روز متغیر است.
جهت سفارش و دریافت مشاوره رایگان در زمینه خرید و تهیه بهترین نوع پوکه می توانید با شماره دفتر مرکزی جهان پوکه در شهرستان قروه به شماره ۰۸۷۳۵۲۴۹۳۲۹ تماس حاصل نمایید و یا با شماره همراه ۰۹۹۲۲۴۸۱۷۷۸ تماس حاصل نمایید. سعی و تلاش ما جلب رضایت مشتری است. کیفیت را با ما تجربه کنید. ” جهان پوکه ”