پوکه معدنی در ساختمان سازی
قصد داریم در این مقاله شما را بیشتر با پوکه معدنی شهرستان قروه و موارد استفاده آن در ساخت و ساز کلی و جزئی آشنا کنیم
پوکه معدنی
پوکه معدنی از گدازه های آتش فشانی تشکیل شده است . هنگامی که این مواد مذاب به روی زمین می رسد ، کم کم سرد شده و بعد از سرد شدن پوکه را به وجود می آورد . این سنگ معدنی بسیار سبک تر از بقیه سنگ ها است . همچنین به خاطر اینکه در دمای بالا به وجود آمده از درجه سختی بسیار بالایی برخوردار است . بدین معنی که در برابر فشار و ضربه مقاومت بالایی دارد و همین امر موجب استفاده فروان آن در سبک سازی شده است .

این سنگ معدنی ویژگی های دیگری نیز دارد که می توانید از اینجا مطالعه کنید .
این ویژگی ها باعث شده که از پوکه معدنی در صنعت ساختمان سازی استفاده شود . در چند مرحله از ساخت ساختمان و تولید چند نوع از محصولات مورد استفاده در این صنعت از پوکه استفاده می شود .
در گذشته برای پر کردن کف اتاق ها از خاک یا شن و ماسه استفاده می شود . این کار برای این صورت می گرفت تا سطح اتاق به اندازه لازم بالا بیاید و به ارتفاع مطلوب برسد که بتوان روی آن را با ملات پوشاند .
پر کردن کف ساختمان به خصوص طبقات همکف از ورود مورچه و موریانه جلوگیری می کند چون پوکه خاصیت گوگردی و ضد حشره دارد. توجه به این امر سبب می شود که در آینده از مواد سمی در داخل ساختمان جهت جلوگیری از ورود مورچه و موریانه از کف پوشی های پوکه استفاده شود این امر به سلامت افراد در آینده کمک می کند.
امروزه با توجه به اینکه اکثر ساختمان ها به صورت چند طبقه ساخته می شود ، باید اصول سبک سازی کاملا رعایت شود تا مقاومت و امنیت ساختمان نیر بالا برود. در ساختمان های جدید برای شیب بندی و کف پوشی دیگر نمی توان از خاک و ماسه استفاده کرد . زیرا این کار باعث افزایش وزن ساختمان می شود که در زمان زلزله بسیار خطر ساز است .
به همین دلیل برای اینکه وزن سازه بالا نرود در هنگام شیب بندی و پر کردن کف ها از پوکه معدنی استفاده می شود . در ادامه شما را با شیب بندی و کف پوشی به صورت مختصر آشنا می کنیم .
شیب بندی : در ساختمان فضاهایی وجود دارد که باید سطح آنها شیب دار ساخته شود . مثلا پشت بام . برای اینکه آب باران و به طور کلی مایعات به سمت خروجی تعبیه شده فاضلاب هدایت شود باید کف بام را شیب بندی کرد . بدین منظور ابتدا روی بام را با زاویه درست کلم بندی می کنند .
سپس بین کلم ها را با پوکه معدنی سیاه پر می کنند . بعد از صاف کردن پوکه ها نوبت به آن می رسد که با ملات روی پوکه را بپوشانیم . بعد از خشک شدن ملات می توان سقف را ایزوگام کرد .
کف پوشی : برای اینکه ارتفاع کف ها در داخل ساختمان به میزان مطلوب بالا بیاید و هم سطح شود ، کف اتاق ها پوکه ریزی می شود . بعد از صاف کردن سطح روی پوکه با ملات پوشانده می شود . با این کار ( استفاده از پوکه معدنی به جای خاک و ماسه ) وزن کلی سازه پایین آمده و یکی از اصول سبک سازی نیز به درستی رعایت می شود و امنیت و ایمنی ساختمان بالاتر برود .
یکی دیگر از مصارف پوکه معدنی در ساخت ساختمان ، استفاده از بلوک سیمانی برای ساخت دیوار ها و سقف است . در ساخت بلوک سیمانی از پوکه معدنی استفاده می شود . این کار باعث سبک بودن بلوک و مقاومت بالای آن خواهد شد .
اندازه بلوک سیمانی چندین برابر از آجر بزرگتر است . به همین دلیل هنگام ساخت دیوار در صورت استفاده از بلوک به جای آجر کار ساخت سریع تر پیش می رود و کار زودتر به نتیجه می رسد . از طرفی وزن دیوار ساخته شده با بلوک به خصوص بلوک پوکه ای از وزن دیوار آجری پایین تر است .
مورد دیگر این استفاده تولید بتن سبک با پوکه معدنی است . در این مورد با مخلوط پوکه در ترکیب مخصوص بتن ، بتنی سبک و محکم و بسیار مقاوم تولید می شود . این مورد در علم نوین قرار می گیرد که متاسفانه در کشور ما فراگیر نشده است . استفاده از این ازنوع بتن در ساخت ساختمان مخصوصا برج های بلند مرتبه می تواند در ایمنی ساختمان نقش بسیار مهمی داشته باشد .
پوکه معدنی در منطقه غرب و شمال غرب ایران استخراج می شود بیشتر معادن پوکه در منطقه غرب کشور بخصوص استان کردستان و شهرستان قروه قرار دارد و شهرستان قروه به عنوان بزرگترین تولید کننده سنگ معدنی پوکه در سطح کشور شناخته شده است . این شهرستان با معادن فراوان پوکه مهمترین تامین کننده این محصول در سطح کشور است . پوکه دارای انواع مختلفی است که در زیر به آنها اشاره می کنیم :
- پوکه بادامی . در اندازه ۱۵ تا ۳۰ میلیمتر
- پوکه فندقی . اندازه این نوع پوکه بین ۵ تا ۱۰ میلیمتر است
- پوکه آبنما . با ۲۰ تا ۱۰۰ سانتیمتر اندازه تقریبی
- پوکه معدنی عدسی . ۱۰ تا ۱۵ میلیمتر
- پوکه نخودی . ۵ تا ۱۰ میلیمتر
- پوکه ماسه ای . ۱ تا ۵ میلیمتر
انواع پوکه معدنی با داشتن حجم و وزن مختلف در کارهای متفاوتی نیز مورد استفاده قرار می گیرند . برای نمونه از پوکه بادامی برای شیب بندی و کف پوشی استفاده می شود . از پوکه ماسه ای نیز برای ساخت انواع بلوک می توان استفاده کرد . اختلاف انواع مختلف پوکه در انداه و جرم آن ها است .
البته هر نوع پوکه نیز خود به دو نوع درجه یک و درجه دو تقسیم می شود . پوکه معدنی درجه یک سبکتر از درجه دو است . به همین دلیل نیز قیمت پوکه معدنی درجه یک و دو با هم متفاوت است . همچنین انواع مختلف پوکه دارای قیمت های متفاوتی هستند که آن هم به دلیل وزن متفاوت آنهاست .